ФІЛОСОФСЬКЕ ОСМИСЛЕННЯ ОСНОВНИХ КАТЕГОРІЙ ЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ - Сагайдак, Ілля Вадимович (Культурологічний альманах, 2025)
Стаття присвячена дослідженню філософських аспектів основних категорій економічної політики, що є важливими елементами економічної теорії та філософії економіки. Автор розглядає ключові поняття, як-от «гроші», «праця», «технологія», «сталий розвиток», «товар», через призму філософських поглядів, що дозволяє глибше зрозуміти їхній вплив на світогляд і ціннісні орієнтації людини та суспільства. Виділено значення грошей як символу життєвого успіху й інструменту свободи, а також розкрито концепт праці як екзистенційного акту взаємодії людини з навколишнім світом. Особлива увага приділяється концепту «технологія», який визначається не тільки як знаряддя праці, але і як форма втілення креативного потенціалу людини. Висвітлено важливість сталого розвитку, що поєднує економічні, соціальні й екологічні складники, для досягнення гармонійного прогресу суспільства. У статті також досліджуються товарні категорії, їхня роль у суспільстві споживання та взаємозв’язок з духовними та соціальними цінностями. Автор аргументує, що філософічне розуміння цих категорій є важливим для формулювання ефективної економічної політики, що відповідає вимогам сучасного інформаційного суспільства. У статті пропонуються нові перспективи на інтеграцію філософії з економічною наукою, підкреслено важливість міждисциплінарного підходу до аналізу економічних процесів.