ВПЛИВ ПАТРИСТИЧНОЇ ТРАДИЦІЇ НА СТАНОВЛЕННЯ КАТОЛИЦЬКОГО ВЧЕННЯ ПРО ЛЮДИНУ - Верстин, Андрій Андрійович (Культурологічний альманах, 2023)
Дане наукове дослідження присвячене розгляду філософських і богословських поглядів Отців Церкви щодо антропологічних вчень, а також їхній ролі у становленні католицького вчення про людину в епоху Середньовіччя. Тут розглянуто роботи патристів, зокрема їхні погляди потрактовано в контексті сьогодення. Така необхідність викликана високою науковою цінністю цих досліджень для розвитку філософії християнства та в становленні католицтва і православ’я загалом. Твердження про богословське походження антропологічного вчення Отців Церкви в даному дослідженні знаходить наукове обґрунтування, зокрема на основі Святого Письма, людина постає найвищою цінністю, адже є творінням на подобу Божу. У праці розглянуто розвиток вчення про походження душі, порушено питання єдності душі й тіла, свободи вибору. Душа й тіло повинні перебувати у тісному зв’язку, чим забезпечується особливе місце людині у світовій ієрархії, де вона постає провідником між духовним і матеріальним. Дві субстанції – душа й тіло – повинні бути єдиними, але не змішаними. Проаналізовано питання свободи волі, адже, за вченням патристів, вона є важливою людською ознакою, яка виражає можливість вибору. Воля – Божий дар, хоча саме вона часто передує гріху. У такому разі порятунком є благодать – особлива божественна енергія, яка прямо діє на людину і здатна змінювати її природу. Також у статті розглянуто надважливу тематику, яка не втрачає своєї актуальності ніколи – про покликання людини на землі. Для патристів то була особлива тематика, адже мета людини як і цінність її життя залишаються надважливими у всі часи. Стаття репрезентує вчення Отців Церкви про те як зв’язок людини з Богом впливає на її життя та вічність. За допомогою аналізу праць патристичної традиції визначено як сформувалося католицьке вчення про людину.