ДЖЕРЕЛОЗНАВЧА ТА КАТЕГОРІАЛЬНА БАЗА НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ РЕЛІГІЙНО-ДУХОВНОЇ СПАДЩИНИ ГАЛИЦЬКОГО КРАЮ (ДО 1125-РІЧНИЦІ ВІД ДНЯ ЗАСНУВАННЯ М. ГАЛИЧА) - Руско, Надія Михайлівна; Палагнюк, Михайло Михайлович (Культурологічний альманах, 2023)
Актуальність статті обумовлена специфікою впливу духовного життя на формування державності та національної ідентичності, що є важливим чинником не тільки віри, а й культури, світогляду та ін. Глибокого дослідження потребують саме Галицька духовна спадщина, адже саме завдяки Галицькій митрополії вдалося зберегти культурну самобутність українського католицизму і православ’я. Мета статті – визначити роль Галицької митрополії у духовному світогляді, ціннісних орієнтаціях та як вони відображають і трансформують сакральний простір трансцедентного. Новизна статті визначається тим, що уперше глибоко досліджено монастирські комплекси і національні особливості сакральної спадщини Галичини, їхній вплив на ціннісно- моральний потенціал та антропологічні особливості формування релігійної об’єктивації Західного регіону України. Сьогодні коли Україна перебуває перед новими викликами релігійного, філософського, політичного, економічного виміру, дуже важливо є через дослідження проблематики духовної спадщини показати роль ціннісних, сакралізованих, трансцедентих чинників у формуванні національного sakrumy. З’ясовано, що вони мають не лише самобутній, неповторний культурний зміст та форму, а й власну духовну територію, де утверджують і виявляють традиційні цінності метафізики культури, де людина співвідносить себе з фундаментальними духовними цінностями, Абсолютом, з вищими смислами, національними святинями. До 1125-річниці від дня заснування м. Галича у статті зроблено аналіз Галицької духовної ідентичності та духовної спадщини, а також зібрано основні найважливіші джерела і наукові дослідження про Княжу столицю Галичини, яка була і є центром релігійного і культурного життя Галичини.