КУЛЬТУРА СКАСУВАННЯ ЯК СОЦІОКУЛЬТУРНИЙ ФЕНОМЕН: УКРАЇНСЬКІ АКЦЕНТИ - Слоневська, Ірина Борисівна; Пірошенко, Світлана Юріївна (Культурологічний альманах, 2023)
У статті акцентовано увагу на актуальному соціокультурному феномені, яким є культура скасування/ cancel culture (синонімами поняття є також культурний кенселінг, інститут репутації тощо); досліджено його витоки й сучасне змістове наповнення. Авторки пропонують стислий огляд полеміки, яка існує в західному інтелектуальному просторі щодо культури скасування, та окреслюють різні точки зору на зазначене явище. Підкреслено, що сьогодні поняття cancel culture в українському інтелектуальному дискурсі актуалізовано останніми подіями російсько-української війни й активно розглядається в парадигмах культурології, соціології, мистецтвознавства, медіазнавства, журналістики тощо. У цьому контексті акцентовано увагу на новій тенденції: cancelled Russian culture, яка реалізується через відмову від російської культури, світове ігнорування російських культурних діячів культури й, ширше, російського культурного продукту. У статті як один із аспектів cancelled Russian culture виокремлено факти, які є наслідками, детермінованими ревізією поглядів на російську культуру. Підкреслено, що український вимір проблеми кенселінгу російської культури є багатогранним явищем, одним із актуальних аспектів якого є культурологічне переосмислення феномена російської культури у світі та її зв’язків і відмінностей від української культури. Одним із найважливіших завдань зазначено необхідність реінтерпретації своєї культурної спадщини, зокрема славетних імен, які у світі зараз асоціюються з російською культурою. У такому контексті авторки зробили висновок, що проблема cancelled Russian culture корелює з актуальною для української гуманітаристики проблемою постколоніальних досліджень, отже, окреслили перспективи досліджень зазначеної проблематики в предметному полі вітчизняної культурології.