РЕЛІГІЙНА ВІРА ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ФОРМУВАННЯ ПСИХОЕМОЦІЙНОГО СТАНУ ЛЮДИНИ В УМОВАХ АГРЕСІЇ - Благий, Володимир Михайлович (Культурологічний альманах, 2025)
У статті досліджено взаємозв’язок між релігійною вірою та психоемоційним станом людини, зокрема в умовах підвищеної напруги та агресії. Виявлено, яким чином релігійні переконання та практики впливають на сприйняття людиною стресових ситуацій, формування її емоційних реакцій і поведінки в умовах конфліктів. Результати дослідження становлять новий підхід у розумінні взаємодії між релігією та психікою людини, а також розширюють знання про механізми, за допомогою яких релігія впливає на наше сприйняття світу і себе в ньому. Отримані дані можуть бути використані для розробки програм психологічної допомоги, спрямованих на використання релігійних ресурсів для подолання стресу й підвищення психологічної стійкості. На основі емпіричних досліджень і теоретичних розробок виявлено різноманітні механізми, за допомогою яких релігія впливає на сприйняття конфлікту, мотивацію до насильства та пошук сенсу в стражданнях. Розглядаються питання психологічної підтримки, духовного супроводу та міжрелігійного діалогу в контексті подолання конфліктів. Стаття досліджує, як релігійна віра може слугувати як ресурсом, так і бар’єром у процесі подолання наслідків агресії. На основі аналізу наукової літератури пропонуються практичні рекомендації для релігійних лідерів і психологів, спрямовані на ефективне використання релігійних ресурсів у процесі психосоціальної реабілітації постраждалих від конфліктів. Стаття набуває актуальності в сучасному світі, коли зростають збройні конфлікти, тероризм та інші форми насильства. Посттравматичний синдром, депресії, стани відчаю – усе це притаманне людям в умовах стресу. Саме віра допомагає подолати ці труднощі та формує стимул до життя, а церква залишається однією з провідних установ за рівнем довіри в суспільстві.