ЛИСТУВАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЬМЕННИЦІ ГАННИ БАРВІНОК ІЗ ГОЛОВОЮ НІЖИНСЬКОГО ОКРУЖНОГО СУДУ М.В. ШУГУРОВИМ (1899 –1900) - Біліченко, Павло Геннадійович; Прокопчук, Віктор Степанович; Артюх, В’ячеслав Олексійович (Культурологічний альманах, 2025)
Мета статті – з’ясувати інформаційний потенціал листів української письменниці Ганни Барвінок до голови Ніжинського окружного суду М.В. Шугурова за 1899, 1900 рр., що зберігаються у фонді 180 «Шугуров Микола Васильович» в Інституті рукопису Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського. Для реалізації мети дослідження було використано біографічний, хронологічний методи, загальнонауковий метод системного аналізу. Наукова новизна полягає у тому, що до наукового обігу вводиться невідомі раніше листи української письменниці Ганни Барвінок до голови Ніжинського окружного суду М.В. Шугурова за 1899, 1900 рр. У процесі аналізу листування з’ясовано, що у добу Незалежності України дослідники проявляють помітний інтерес до опублікування та аналізу листування Ганни Барвінок із представниками інтелігенції ХІХ–ХХ ст. Листування О.М. Куліш та М.В. Шугурова потребує належного висвітлення. Автори статті з’ясували інформаційний потенціал листів О.М. Куліш до М.В. Шугурова за 1899 – 1900 рр. що зберігаються у фонді 180 «М.В. Шугуров» в Інституті рукопису Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського. Виявлено, що у листах піднімалися наступні проблеми: самотності та відсутності відповідного інтелектуального середовища після смерті чоловіка П.О. Куліша та брата В.М. Білозерського; збереження творчої спадщини та пам’яті П.О. Куліша; підтримка однодумців, серед них І.П. Пулюй. Оригінали листів за 25 травня, 17 червня 1899 р., 10 січня, 14 лютого 1900 р. що зберігаються в фонді № 180 Інституту рукопису Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського написані російською мовою. Автори статті при здійснені публікації листів Ганни Барвінок до М.В. Шугурова за 1899–1900 рр. зробили їх переклад на українську мову.