ПОЯВА ШТУНДИЗМУ В КИЇВСЬКІЙ ГУБЕРНІЇ В ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ XIX СТОЛІТТЯ - Перепелюк, Ольга Максимівна; Шкредь, Євгеній Вадимович (Культурологічний альманах, 2025)
У статті здійснено аналіз історичного процесу появи в Київській губернії штундизму – євангельської християнської течії протестантського спрямування. Цей релігійний рух проник у Російську імперію у ХІХ столітті через німецьких колоністів, які оселилися в Херсонській губернії. Селяни з Київщини, які перебували у скрутному матеріальному становищі після реформи 1861 року, вдавалися до трудової сезонної міграції в південні губернії, де контактували з переселенцями та переймали їх віровчення. Визначено, що поява штундизму в Київській губернії була викликана релігійними, культурними та соціально-економічними чинниками. Відсутність доступу до землі, необхідність трудової міграції та контакти з протестантськими громадами створили сприятливий ґрунт для поширення альтернативних релігійних ідей. Приділено увагу впливу штундизму на суспільно-релігійне життя регіону, а також реакцію влади і православної церкви на поширення цього руху. Визначено причини популярності штундизму серед населення: його акцент на особистісній побожності, протест проти формалізму традиційної релігії та прагнення до духовного оновлення. Влада розглядала штундистів як загрозу стабільності державного та церковного порядку, що призвело до репресій, заборон молитовних зібрань і переслідувань вірян. Аналіз причин популярності штундизму серед селянського населення свідчить про його значення не лише як релігійного, а й соціально-культурного явища. Вірян заохочували до вивчення Святого Письма, що своєю чергою сприяло підвищенню рівня грамотності серед населення. Таким чином, штундизм надавав людям можливість самоорганізації та сприяв розвитку освіти. У дослідженні використано праці сучасників, опубліковані історичні джерела, а також сучасні напрацювання науковців, в яких висвітлено різні аспекти зазначеної проблеми за останнє десятиліття. Дослідження появи штундизму в Київській губернії розкриває складні історичні процеси та допомагає краще зрозуміти взаємозв’язок між релігійними і соціальними змінами, що відбувалися в Україні в другій половині XIX століття.