МУЗИКА ЯК ІНСТРУМЕНТ ЄВАНГЕЛІЗАЦІЇ СЕКУЛЯРНОЇ МОЛОДІ: БОГОСЛОВСЬКИЙ АНАЛІЗ І МІСІОНЕРСЬКИЙ ПІДХІД ЦЕРКВИ АДВЕНТИСТІВ СЬОМОГО ДНЯ - Мєрєнков, Гнат Анатолійович; Калинчук, Ростислав Ярославович (Культурологічний альманах, 2025)
Стаття присвячена богословському аналізу й оцінюванню місіонерського потенціалу музики як інструменту євангелізації серед секулярної молоді в контексті служіння Церкви адвентистів сьомого дня. Євангелізаційне служіння Церкви адвентистів сьомого дня в умовах сучасного суспільства потребує оновлених підходів до взаємодії з молоддю, яка все частіше формується під впливом секулярної культури. У сучасному світі, де молодь дедалі частіше віддаляється від традиційної релігійності й шукає сенс через особисте переживання, автентичність і творче самовираження, музика постає як ефективний канал для духовного діалогу. У дослідженні окреслено духовні потреби та світоглядні орієнтири секулярної молоді, проаналізовано біблійні й богословські засади використання музики в християнському служінні, а також розглянуто практичні підходи до її застосування в місіонерському контексті. Особлива увага приділяється збереженню богословського балансу між культурною адаптацією та вірністю основам віровчення. У статті пропонуємо аналітичне бачення можливостей і меж використання музики в сучасному служінні, акцентуючи на її потенціалі як засобу для глибшого осмислення віри й звернення до молоді, яка перебуває поза межами традиційної церковної активності. Дослідження на основі аналізу біблійних текстів, богословських джерел, а також опитування молоді й думок експертів засвідчує, що музика здатна відповідати на глибинні духовні запити сучасного покоління. Секулярна молодь прагне неформального, емоційно насиченого досвіду, і саме музика часто стає першим дотиком до духовної істини. Вона має силу не лише збудовувати віру, а й відкривати серця до Євангелія за умови, що використовується відповідально, з урахуванням біблійних принципів і богословської глибини. Таким чином, музика розглядається як повноцінний інструмент сучасного місіонерського служіння, здатний стати містком між духовними пошуками молоді та Христовою Церквою.