ВІРТУАЛЬНЕ МОДЕЛЮВАННЯ І ПАМ’ЯТЬ: ЯК ВІДЕОІГРИ ЗБЕРІГАЮТЬ ПАМ’ЯТЬ ПРО ЗНАЙОМІ ФІЗИЧНІ ПРОСТОРИ - Мимрук, Олександр Віталійович (Культурологічний альманах, 2025)
Стаття присвячена феномену відеоігор як інструменту збереження пам’яті про реальні місця. Завдяки технологіям тривимірного моделювання, фотограмметрії та іншим цифровим методам сучасні відеоігри відтворюють локації, що існують у реальному житті, архітектуру й інші елементи матеріальної культури.У багатьох випадках об’єкти й простори переносяться у віртуальний світ із великою долею точності. Це дозволяє використовувати тривимірні копії як віртуальні архіви та джерела пам’яті про топоніміку, яка під впливом різних чинників реального світу видозмінюється або із часом зникає.У статті розглядаються приклади відеоігор, що працюють із темою історичної або топонімічної пам’яті.Зокрема відеогра “Assassin’s Creed Unity”, де з великою точністю відтворена правдоподібна модель середньовічного Парижа разом із детальною копією собору Паризької Богоматері. Матеріали цієї відеогри у 2019 р. були використані для відтворення реального собору, що постраждав від пожежі. Серія ігор від українських розробників, що відбувається в альтернативній Зоні відчуження, “S.T.A.L.K.E.R.”, використовує реальні архітектурні об’єкти Чорнобильської зони, тим самим зберігає уявлення про неї у віртуальному просторі.Деякі ігрові локації цієї серії розширюють концепцію збереження далеко за межі умовної Зони відчуження й моделюють навіть архітектуру, що зникає, міста Києва. Відеоігри іноді навмисно змінюють реальні простори заради ігрової динаміки, але зберігають антураж і уявлення про місця, які можуть змінитися або зникнути. Цей баланс між реалістичністю та ігровим дизайном дозволяє відеоіграм стати важливими інструментами збереження та популяризації культурної спадщини. Вони не тільки знайомлять широке коло людей з історичними місцями, а й сприяють їх вивченню за допомогою інтерактивних технологій.