КУЛЬТУРНИЙ РОЗВИТОК МОДНИХ ІННОВАЦІЇ В УКРАЇНІ ТА СВІТІ - Жукова, Яніна Олександрівна (Культурологічний альманах, 2025)
Тривала військова агресія на території України актуалізує питання культурного розвитку модних інновацій в Україні та світі. У цей час, поки військовий досвід України впливає на формування інноваційної культури в локальних межах, у глобальному масштабі відбувається культурний розвиток модних інновацій, який запустив масштабні соціокультурні трансформаційні зміни, дослідити які є метою цієї статті. Текстильні модні інновації в полі культури розвиваються із часом, втілюючи епохи та людські потреби. Сьогодні це штучний інтелект (AI), інтернет речей (IoT), електронна комерція та нові технології створення текстилю, як-от культурні модні інновації – 3D, 4D-друк, нанотехнології (NNI), розумний одяг: комп’ютери, які можна носити; електронний текстиль; біофабрикація тощо. Проаналізовані сучасні нові технології створення текстилю та одягу мають низку переваг порівняно з традиційними процесами виробництва. Це швидкий процес проєктування, своєчасність і скорочення витрат на роботу з інвентарем, складуванням, пакуванням і транспортуванням. Вони дають змогу переглянути сезонні цикли створення одягу, календар його доставки та розробити нові формати для презентації новинок. Найближчим часом за допомогою гаджета будь-яка людина зможе створювати собі необхідний одяг у будь-якому місці та час 24/7. Технологія створення одягу в найближчому майбутньому стане персональним гаджетом і з’явиться в кожному домі, як мобільний телефон або планшет. Їх бурхливий розвиток іде шляхом незалежності від швейних виробництв. Україна до повномасштабного вторгнення почала активно розвивати ринок культурних модних інновацій, не лише в своїй країні, а й за кордоном, адже інноваційний потенціал моди, як культурної практики, є одним із критично важливих вимірів соціокультурного та економічного розвитку та відновлення як України, так й інших країн світу.