КУЛЬТУРНИЙ СПРОТИВ – СКЛАДНИК СУЧАСНОЇ ВІЙНИ: ОГЛЯД 2022 РОКУ - Левченко, Юрій Іванович (Культурологічний альманах, 2023)
Стаття присвячена заходам культурних інституцій, які спрямовані на створення продуктів, що задовольняють культурні потреби українців в умовах повномасштабної російсько-української війни. Для телебачення та радіомовлення – це надання перевіреної інформації про події війни у форматі 24/7. У музиці – пісні, що підіймають настрій шляхом висміювання ворожої пропаганди та воєнних «досягнень» російської армії. Живопис – карикатури, які висміюють політично-воєнне керівництво держави-агресора, воєнні «успіхи» російських військ (знищення російської військової техніки в Чорнобаївці; затоплення крейсера «Москва»; звільнення острова «Зміїний» та ін.), реакцію росіян на війну в Україні, а також викривають воєнні злочини російських військових. Своєю чергою мурали та поштові марки, що присвячені героїчному захисту України та її героям. У театральному мистецтві – вистави про події сучасної війни. У музейній справі – виставки, створені зі знищеної на полі бою російської воєнної техніки та особистих речей російських солдатів. У видавничій справі – видання книг історико-мемуарного характеру про сучасні воєнні події. У бібліотечній справі – бібліографічні та інформаційні видання про події російсько-української війни. Освіта та наука – розрив співпраці з Російською Федерацією. Історія – переосмислення україно-російської/російсько-української історії на основі україноцентризму. Інтернет (YouTubeUA) – інформаційний (правдива інформація про війну і боротьба з фейками) та розважальний (висміювання держави-агресора) контент. Автор робить висновки, що основними культурними заходами, спрямованими на супротив російській воєнній агресії, є: допомога Збройним силам України та внутрішньо переміщеним особам; подання перевіреної інформації про події російсько-української війни; розрив відносин з Російською Федерацією у культурній сфері; відновлення діяльності культурних закладів в умовах війни; створення культурного продукту для підтримки військових та цивільного населення; психологічне розвантаження в умовах війни.