ІСТОРИЧНИЙ АНАЛІЗ ФОРМУВАННЯ ЗАКОНОДАВЧОЇ БАЗИ ЩОДО ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІЙСЬК (СИЛ) - Руснак, Юрій Іванович (Культурологічний альманах, 2025)
Стаття є дослідженням формування законодавчої бази щодо правового забезпечення військ (сил). Зокрема, в статті описується поняття «правове забезпечення» та окреслюється роль правового забезпечення в контексті збройних сил. Висвітлено, що організацію правової роботи в Збройних Силах України та правове забезпечення діяльності військ (сил) здійснює юридична служба Збройних Сил України. Досліджено положення Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України щодо завдань юридичної служби. Крім того, проаналізовано, як змінювалось законодавство щодо основних завдань юридичної служби через агресію російської федерації проти України у 2014 році. Автором окреслено ключові нормативно-правові акти (зокрема, Накази Міністерства оборони України та Накази Генерального штабу Збройних сил України, що визначали діяльність юридичної служби Збройних Сил України в умовах російсько-української війни. Крім того, в статті згадується Наказ Командувача Об’єднаних сил щодо повноваження групи юридичного радника Об’єднаного командного пункту Об’єднаних сил. Також акцентовано на прийняття у 2020 році Доктрини «Правове забезпечення військ (сил) в об’єднаних операціях». У цій Доктрині визначено засади діяльності юридичної служби в об’єднаних операціях і напрями, за якими здійснюється правове забезпечення військ (сил) у таких операціях. У статті проаналізовано нормативно-правові акти щодо діяльності юридичної служби Збройних Сил України, прийняті в умовах широкомасштабного вторгнення російської федерації в Україну в лютому 2022 року. Отже, дослідження демонструє, як змінилась законодавча база України щодо правового забезпечення військ (сил) в умовах викликів, що постали перед нашою державою.