ФІЛОСОФСЬКО-АНТРОПОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ МАНІПУЛЯЦІЇ МАСОВОЮ СВІДОМІСТЮ - Клименко , Михайло Анатолійович (Культурологічний альманах, 2026)
На основі широкого кола англомовних джерел у статті аналізується феномен маніпуляції масовою свідомістю. Свідомість є найважливішим проявом духовної життєдіяльності. Від її функціонування залежить як життя окремої людини, так й розвиток усієї цивілізації та формування відповідної моделі реальності. Ключове питання, яке досліджується у статті: яким чином технологічна інфраструктура визначає межі автономії свідомості. Воно відображає глибинну трансформацію умов існування свідомості в епоху цифрових мереж, алгоритмічних систем штучного інтелекту та великого обсягу інформаційних потоків. Тому мета статті – дослідити маніпуляції масовою свідомістю у сучасну добу крізь призму філософсько-антропологічного аналізу. Мета та завдання статті визначили її методологічну основу. Методологія базується на синтезі методів герменевтики, компаративістики та контент-аналізу. Виявлено, що в основі маніпулювання масовою свідомістю лежить функція соціального регулювання, контролю та управління. З’ясовано, що поняття «маніпуляція» тлумачиться як програмування переконань, бажань та інших ментальних станів людини. Визначено, що маніпуляція масовою свідомістю не лише технологічний, але й цивілізаційний феномен. Трансформуються способи, якими спільноти виробляють, зберігають та передають смисли. Підкреслено, що свідомість постає не як когнітивна функція суб’єкта, а як колективний символічний простір, через який формуються ідентичності, ціннісні системи та моделі реальності