КОНЦЕПТ «РОБОЕТИКИ»: СТАТУС РОБОТА В КОНТЕКСТІ СУСПІЛЬНИХ ВІДНОСИН

Автор(и)

  • Юрій Дмитрович Григорак

DOI:

https://doi.org/10.31392/cult.alm.2023.1.14

Ключові слова:

робоетика, робот, етичні дилеми, соціальні відносини, прикладна етика

Анотація

У статті здійснюється експлікація та особливості розуміння концепту «робоетики» та місця робота в контексті суспільних відносин. Розкрито, що в сучасній ситуації проблема взаємодії робота і людини є нагальною, оскільки розквіт робототехніки тільки починається. Однак передумови для інтенсивної інтеграції роботів до повсякденного життя людини вже існують. І завдання дослідників полягає не лише в тому, щоб спрогнозувати різке зростання розвитку даної тенденції, а й у тому, щоб окреслити коло питань і проблем, які безпосередньо впливатимуть на буття людини у майбутньому. Доведено, що питання співвідношення етики та штучного інтелекту докорінно відрізняються від того, що розуміється, наприклад, під етичними проблемами генних технологій, інформатики, природознавства тощо. Ця відмінність визначається тим, що в штучному інтелекті етичні питання ближчі до розуміння етики у філософському чи соціо-гуманітарному сенсі, і ці етичні аспекти пов'язані передусім із тим, що вони стосуються питань поведінки та прийняття рішень. Сформульовано визначення робоетики як галузі прикладної етики, яка має на меті розробку наукових, культурних та технічних рішень, що можуть бути загальними для різних соціальних груп та людей різних переконань. Головна проблема робоетики полягає в тому, що вчені-робототехніки, дослідники та користувачі оцінюють роботів з різних точок зору. Обґрунтовано тезу про те, що етичні дилеми робототехніки є унікальними в тому плані, що є перенесеними зі сфери людських взаємин. Однак специфіка даної проблематики полягає в тому, що люди мають можливість закладати й формувати етичні та моральні принципи функціонування роботів. Тому вирішення якщо не всіх, але ключових етичних проблем робототехніки може бути досягнуто завдяки створенню міжнародних етичних принципів і кодексів, що буде досить важливим етапом розвитку людства, оскільки робототехніка не просто зачіпає життя суспільства, а фактично видозмінює його.

Посилання

Фурашев, В.М. (2017). Інтернет речей і право, Матеріали наук.-практ. конф. Інтернет речей: проблеми правового регулювання та впровадження, м. Київ, 24 жовтня 2017 р., НТУУ “КПІ ім. Ігоря Сікорського”. Київ: Вид-во “Політехніка”, 39–43.

Фурашев, В.М. (2018). Право у світлі технології Інтернет-речей, Матеріали другої наук.-практ. конф. Інтернет речей: проблеми правового регулювання та впровадження. м. Київ, 29 листопада 2018 р., НТУУ “КПІ ім. Ігоря Сікорського”. Київ: Вид-во “Політехніка”, 29–32.

Харитонов, Є.О., Харитонова, О.І. (2018). До проблеми цивільної правосуб’єктності роботів, Матеріали наук.-практ. конф. Інтернет речей: проблеми правового регулювання та впровадження, м. Київ, 29 листопада 2018 р., НТУУ “КПІ ім. Ігоря Сікорського”. Київ: Вид-во “Політехніка”, 42–46.

Asaro, P.M. (2017). Robots and Responsibility from a Legal Perspective. http://www.peterasaro.org/writing/ASARO%20Legal%20Perspective.pdf

Bickerstaff, R. (2017). Do we need robot law? https://www.britac.ac.uk/events/do-we-need-robot-law

Kopacek, P. (2012). Roboethics. Proceedings of the IFAC Workshop on „Supplemental Ways for Improving International Stability’’, 67–72.

Moskalchuk, M., Turenko, V., & Yarmolitska, N. (2021). Tolerance in the Field of Education: Modern Challengesand New Paradigms, Beytulhikme An International Journal of Philosophy, 11, 1, 241–254.

Veruggio, G. (2010). Roboethics. Robotics & Automation Magazine, IEEE. Vol. 17, Issue 2, 105–109.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-28

Як цитувати

Григорак, Ю. Д. (2023). КОНЦЕПТ «РОБОЕТИКИ»: СТАТУС РОБОТА В КОНТЕКСТІ СУСПІЛЬНИХ ВІДНОСИН. Культурологічний альманах, (1), 108–113. https://doi.org/10.31392/cult.alm.2023.1.14