МОДЕРН ГУСТАВА КЛІМТА: РЕАЛІЗАЦІЯ НОВИХ ЦІННОСТЕЙ ХУДОЖНЬОЇ ТВОРЧОСТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31392/cult.alm.2023.2.43

Ключові слова:

модерн, Густав Клімт, живопис, мистецтво, художник, митець, образ, творчість.

Анотація

У статті аналізується творчість Густава Клімта (1862–1918), яка стала унікальним естетико-художнім втіленням розуміння сучасної культури. Наголошується на особливостях функціонування історичного мистецтва у сучасній культурі. Художник втілює у собі епоху, яка продовжує зачаровувати і бентежити сучасність. Культурну історію картин митця можна назвати прикладом феноменальності у стилі модерн, що набув поширення в мистецтві кінця XIX – початку XX ст. Г. Клімт – один із найоригінальніших художників кінця XIX – початку XX ст. Головними героями його картин переважно стали жінки, а у самих роботах намагається відповісти на довічні питання: що є життя і смерть, які образи у природи, що таке час і в чому суть стосунків між чоловіком і жінкою? При цьому сам митець зберігає загадковість свого внутрішнього світу. Густав Клімт завжди був новатором, який постійно експериментував з ідеями та напрямами. Він легко засвоїв прийоми та ідеї імпресіонізму, проявив себе у експресіонізмі та кубізмі, створював орнаментальні пейзажі та декоративні роботи, писав портрети та алегоричні панно. І при цьому ні на хвилину не відмовлявся від права на свободу творчості, самовираження, привносячи до кожного жанру своє. Стиль Клімта надто особистий, а сенс багатьох його робіт не може бути повністю зрозумілий без аналізу його особистих взаємин із прототипами образів, які він зображав. Образи, у яких відіграють роль не фігури, а жести та пози. Індивідуальна риса його творчості у тому, що на його полотна майже завжди була суперечлива реакція. Хтось вважав його генієм і новатором, інші ж – збоченцем. Але це говорить про його відкритість новим враженням, які він реалізовував у своїх картинах.

Посилання

Гаврюшенко О.А., Шейко В.М., Кравченко О.В. (2006). Історія світової культури : навчальний посібник. Київ : Кондор. 404 с.

Густав Климт: настоящее золото модерна : вебсайт. URL: https://presenta.com.ua/gustav-klimt-nastoyashheezoloto- moderna/ (дата звернення: 28.05.2023).

Лисовец И.М. (2015). Живопись Густава Климта в культуре рубежа XIX–XX вв. и начала XXI в.: секрет успеха. Известия Уральского федерального университета. Серія 3. «Общественные науки». № 1 (137). С. 59–66.

Описание картины Климта Густава «Водяные змеи» : вебсайт. URL: https://opisanie-kartin.com/opisaniekartiny- klimta-gustava-vodyanye-zmei/ (дата звернення: 14.05.2023).

Описание картины Густава Климта «Портрет Адели Блох Бауэр I» (Золотая Адель) : вебсайт. URL: https://opisanie-kartin.com/opisanie-kartiny-gustava-klimta-portret-adeli-blox-bauer-i-zolotaya-adel/ (дата звернення: 28.05.2023).

Цветков Ю.Л. (2010). Густав Климт и литература венского модерна. Вестник Нижегородского университета им. Н.И. Лобачевского. 2010. № 4 (2). С. 986–989.

Rainer Metzger. (2006) Gustav Klimt Drawings & Watercolours. London : Thames and Hudson Ltd. 2006. 400 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-09-19

Як цитувати

Шевченко, О. Т. (2023). МОДЕРН ГУСТАВА КЛІМТА: РЕАЛІЗАЦІЯ НОВИХ ЦІННОСТЕЙ ХУДОЖНЬОЇ ТВОРЧОСТІ. Культурологічний альманах, (2), 321–325. https://doi.org/10.31392/cult.alm.2023.2.43

Номер

Розділ

КУЛЬТУРОЛОГІЯ