ФЕНОМЕН КОРЕЙСЬКОЇ ХВИЛІ ЯК ПРОЯВ МЕТАМОДЕРНОЇ ЮВЕНАЛІЗАЦІЇ КУЛЬТУРИ

Автор(и)

  • Лариса Василівна Осадча

DOI:

https://doi.org/10.31392/cult.alm.2022.1.12

Ключові слова:

корейська хвиля, метамодерн, ювеналізація, нова щирість, молодіжна аудиторія, фандом

Анотація

У статті розглядається феномен пощирення популярності «корейської хвилі» у сучасній глобалізованій культурі. Виділено такі риси корейської популярної культури, як візуальна естетичність, романтизм, наявність подвійного коду – іманентної культурному продуктові програми просування південнокорейського історичного та ціннісного наративу на Заході. Запропоновано припущення про інструменталізацію «корейської хвилі» з метою поступового витіснення архетипу Чужого архетипом Свого для європейського глядача. Підкреслено «штучний», постіндустріальний характер «корейської хвилі», в основі якої стоїть виробництво культурних артефактів за жорсткими технологічними стандартами. Запропоновано метамодернізм як перспективну оптику концептуалізації феномену «корейської хвилі» у її несумісності з постмодернізмом: якщо постмодерну притаманний ліберальний цинізм та культурна втома, то корейську хвилю можна пояснити лише у світлі тенденції «нової щирості».

Посилання

Вермюлен Т., ван ден Аккер Р. Заметки о метамодернизме. Metamodern. URL: http://metamodernizm.ru/noteson-metamodernism

Тернер Л. Манифест метамодернизма. Metamodern. URL: http://metamodernizm.ru/manifesto

Ситалиева Ксения. Влияние «корейской волны» на экономику Южной Кореи. Казанский вестник молодых ученых. 2020. № 2. Т. 4. С. 124–129.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-11

Як цитувати

Осадча, Л. В. (2022). ФЕНОМЕН КОРЕЙСЬКОЇ ХВИЛІ ЯК ПРОЯВ МЕТАМОДЕРНОЇ ЮВЕНАЛІЗАЦІЇ КУЛЬТУРИ. Культурологічний альманах, (1), 37–39. https://doi.org/10.31392/cult.alm.2022.1.12