ФІГУРА ЄНОХА ЯК АЛЮЗІЯ ЦЕРКВИ ОСТАННЬОГО ЧАСУ

Автор(и)

  • Костянтин Степанович Кампен
  • Ігор Ілліч Корещук
  • Артур Назаренко

DOI:

https://doi.org/10.31392/cult.alm.2022.3.1

Ключові слова:

фігура Єноха, Старий Завіт, добро та зло, праведне життя християнина, Церква останнього часу

Анотація

Актуальність теми дослідження полягає в тому, що біблійні пророцтва та притчі безпосередньо резонують із сучасністю. Згідно з окремими релігійними пророцтвами щодо меж часового періоду існування гріха на Землі сучасна цивілізація перебуває у прикінцевій фазі всесвітньої боротьби добра зі злом. У книзі «Велика боротьба» Елен Уайт, однієї із засновниць Церкви адвентистів сьомого дня, описані саме такі ознаки останнього часу. За словами авторки, причиною цього є сукупність певних факторів, які своєю характеристикою чинили потужний вплив на людство впродовж століть, а саме невір’я, непідкорення Богу, бажання жити самостійно (без Бога) тощо. Ці стрижні, на яких вибудовувалося суспільство, привели до наслідку, який ми спостерігаємо у вигляді деморалізованого суспільства та цілковитого беззаконня, яке від початку його розмноження завдає нищівного удару по залишках вірних, законослухняних мешканців планети Земля. Зрештою, у разі більш глибокого дослідження хронології життя людини на землі ми дійдемо висновку, що це не є новою темою для дискусій, багато пророків піднімали її впродовж вікової контраверсії, яка бере свій початок від створення світу. У ході дослідження розглянуто життя дотичної до цієї групи біблійної особи, яка своєю вірою та принципами відкриває нові горизонти в питанні боротьби з темрявою, – Єноха. Саме в його відносинах із Творцем є багато ключових факторів, які необхідно взяти до уваги для подальших кроків у духовному становленні суб’єкта, який прийняв рішення йти цим шляхом. Провідними віршами, які розповідають про життя цієї особистості, є книга Буття 5:24. Зміст цього послання тривалий час призводив до непорозумінь між дослідниками Біблії, унаслідок чого виявлялася різнопоглядовість в остаточному розумінні тексту. Вислів «і ходив Єнох із Богом» є квінтесенцією подальших роздумів, на його підґрунті буде сформовано всі необхідні якості, які варті уваги кожного охочого стояти міцно у своїх християнських релігійних переконаннях. Саме тому аналіз книги Буття 5:24 та визначення в ній конотації для людей XXI ст. є актуальним науковим напрямом.

Посилання

Біблія, або Книги Святого Письма Старого й Нового Заповіту. (2013). Із мови давньоєврейської й грецької на українську дослівно наново перекладена / пер. І. Огієнка. Київ : Українське Біблійне Товариство. 1083 с.

Генеалогия сифитов. (2009). Толковая Библия, или Комментарий на все книги Священного Писания Ветхого и Нового Заветов / под ред. А. Лопухина. Москва : Дар. URL: https://religion.wikireading.ru/heyf2WbkOM (дата обращения: 15.09.2022).

Енох ходил с Богом (11:5,6). Послание к евреям / ред. Р. Браун. Санкт-Петербург : Мирт, 2002. URL: https://religion.wikireading.ru/29342 (дата обращения: 10.08.2022).

Уайт Э. (2009). Живи как Енох. Пер. с англ. Заокский. 54 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-22

Як цитувати

Кампен, К. С., Корещук, І. І., & Назаренко, А. (2022). ФІГУРА ЄНОХА ЯК АЛЮЗІЯ ЦЕРКВИ ОСТАННЬОГО ЧАСУ. Культурологічний альманах, (3), 3–8. https://doi.org/10.31392/cult.alm.2022.3.1