ЗАКОНОМІРНОСТІ ВИБОРУ КОПІНГ-СТРАТЕГІЙ МАТЕРЯМИ ДІТЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ: РЕЗУЛЬТАТИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ

Автор(и)

  • Денис Олександрович Шпак
  • Аліна Олександрівна Парасєй-Гочер

DOI:

https://doi.org/10.31392/cult.alm.2022.3.24

Ключові слова:

копінг-стратегії, матері дітей з інвалідністю, діти з обмеженими можливостями, відносини «обмежені діти – батьки», психоемоційний стан матерів

Анотація

У статті досліджено закономірності вибору копінг-стратегій матерями дітей з інвалідністю. Шляхом проведення емпіричного дослідження з’ясовано, що народження дитини з інвалідністю жінками сприймається як виснажливе життєве випробування, що призводить до хронічного стресу. Результати дослідження показують, що учасниці обох досліджуваних груп віддають перевагу зверненню до копінгстратегій, орієнтованих на рішення. Проте матері однієї з груп частіше звертаються до стратегій, орієнтованих на емоції. Виявлено, що в матерів, які мають особливих дітей, переважають стилі/стратегії, спрямовані на зниження емоційної напруги; загалом і в цілому такі жінки не звертаються до стратегій, спрямованих на вирішення проблеми. Проте, загалом, і в другої досліджуваної групи виявлено невисоке використання стратегій, пов’язаних зі зверненням по допомогу до соціального оточення. З’ясовано, що матері по відношенню до дитини з порушеннями психофізичного розвитку виявляють амбівалентне ставлення: намагаючись опікуватися дитиною у всіх сферах її життя, вони відчувають дратівливість по відношенню до неї через її обмежені можливості та свої нездійснені надії. Копінг-стратегії, що використовуються учасницями дослідження, визначаються через ставлення матерів до своїх дітей, сімейного життя, через задоволеність ним. З’ясовано, що факторами перешкод для використання продуктивного копінгу є: надмірне втручання матері у світ дитини; відчуття «жертовності» матерів; відсутність довірчих, відкритих відносин між батьками та дітьми; незадоволеність власним життям. Було виявлено закономірності вибору стратегій копінг-поведінки залежно від рівня оптимізму/песимізму, сенсожиттєвих орієнтацій, емпатичних здібностей матерів, які виховують дітей з інвалідністю, і матерів, які мають двох дітей, з яких лише одна має інвалідність. Дослідження проводилося на базі Державної реабілітаційної установи «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Мрія». Для вивчення особливостей стилю/стратегії копінг-поведінки було застосовано тести-опитувальники, розроблені науковцями. З’ясовано, що знання особливостей копінг-поведінки матерів, які виховують дитину з інвалідністю, їхніх ресурсних можливостей може стати основою для створення психологічних програм допомоги членам сім’ї.

Посилання

Джуринська С.М. (2008). Особливості фізичного та психічного розвитку дітей дошкільного вік : автореф. дис. …кандидата мед. наук : 19.00.08. Київ. 18 с.

Кононко О.Л. (2006). Особистісне зростання у ранньому віці : суть та умови сприяння. Дошкільне виховання. № 10. С. 3–7.

Кукуруза Г.В. (2013). Психологічна модель раннього втручання: допомога сім’ям, що виховують дітей раннього віку з порушеннями розвитку : монографія. Харків : Точка. 244 с.

Чухрій І.В. (2013). Особливості соціально-психологічної дезадаптованості матерів у ставленні до дітейінвалідів та їх психокорекція : дис. … канд. психол. наук : 19.00.07. Вінниця. 263 с.

Зливков В.Л., Лукомська С.О., Федан О.В. (2016). Психодіагностика особистості у кризових життєвих ситуаціях. Київ : Пед. думка, 2016. 219 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-22

Як цитувати

Шпак, Д. О., & Парасєй-Гочер, А. О. (2022). ЗАКОНОМІРНОСТІ ВИБОРУ КОПІНГ-СТРАТЕГІЙ МАТЕРЯМИ ДІТЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ: РЕЗУЛЬТАТИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ. Культурологічний альманах, (3), 183–189. https://doi.org/10.31392/cult.alm.2022.3.24