ВПЛИВ КНИЖОК ДЕТЕКТИВНОГО ЖАНРУ НА РОЗВИТОК ОСОБИСТОСТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31392/cult.alm.2023.2.33

Ключові слова:

детектив, закони детективної фабули, детективний жанр, розвиток особистості.

Анотація

У статті досліджується вплив детективних романів на особистісний розвиток та встановлюється зв’язок між читанням детективного жанру та особливостями розвитку особистості. Дослідження дає визначення терміна «детектив», а також окреслює особливості походження та характерні риси цього жанру літератури. У статті також детально пояснюється унікальність жанру, зокрема типові сюжетні елементи, структура та характеристики персонажів. Аналізуються основні закони детективних сюжетів, такі як закон паркування, закон очікування, закон бібліотек, та їхній вплив на читача. Показано, як ці закони використовуються в детективній літературі для створення напруженості, посилення інтриги та забезпечення невизначеності. У дослідженні проаналізовано різні прийоми, що використовуються в детективній літературі, такі як розгадування таємниць, логічне мислення, дедукція та аналіз доказів. Було вивчено вплив цих методів на критичне мислення, логічне мислення та розвиток уяви читачів. Крім того, у межах роботи над розвідкою було досліджено вплив детективного жанру на розвиток когнітивних функцій людини, таких як сприйняття та обробка інформації, увага та концентрація, мовленнєва пам’ять та мовлення. Аналіз показав, що читання детективів підвищує креативність, розвиває критичне мислення та покращує соціальний інтелект. Дослідження також вивчило вплив детективних романів на психічне здоров’я читачів. Таким чином, дослідження підтвердило, що детективи позитивно впливають на розвиток особистості, сприяють розвитку різних когнітивних процесів та покращують психічне здоров’я читачів. Детективний жанр досліджується з точки зору порівняння британської та української культурних традицій. Значна увага дослідження приділяється вивченню впливу детективного жанру на мислення читача. Зокрема, досліджено, які елементи детективного жанру мають позитивний вплив на психіку читачів, як-от: цікаві сюжети, несподівані події, загадки та головоломки, а які – негативний, як-от: насильство, знущання та жорстокість. Результати цього дослідження можуть бути корисними для письменників, адже допомагають краще зрозуміти ставлення людей до детективного жанру та передумови того, що читацька аудиторія позитивно сприйме твір. Крім того, дослідження допоможе читачам краще підбирати літературу для особистого читання, зокрема, у статті можна ознайомитися із порадами про те, як отримати максимальну користь від читання детективів та кому варто утриматися від літератури такого штибу.

Посилання

Детектив як жанр літератури. Ukrtvory. URL: https://ukrtvory.in.ua/detektiv-yak-zhanr-literaturi/.

Детективний процес. Що таке детектив у літературі? Характеристика та особливості детективного жанру. Thestrip. 2019. URL: https://thestrip.ru/uk/pencil/detektivnyi-process-chto-takoe-detektiv-v-literatureharakteristika- i/.

Козачек О. (2017). Детективний жанр: порівняльний аспект (на матеріалі британської, американської, української та російської культурних традицій). Наук. вісн. Міжнар. гуманіт. ун-ту. Серія: Філологія, 2, 29, 103–106.

У Інституті книги підрахували скільки читають українці. Профспілка працівників освіти і науки України. (2023). URL: https://pon.org.ua/novyny/8590-u-nstitut-knigi-pdrahuvali-sklki-chitayut-ukrayinc.html.

Хан О.Г. (2021). Перекладацькі аспекти відтворення композиційної системи детективного тексту. Науковий вісник ХДУ. Сергія «Германістика та міжкультурна комунікація». Секція 2: Перекладознавство, 60–65.

Чому жанр детективу найпопулярніший у читачів? Короткі відповіді на цікаві питання. (2019). URL: https://korotko.info/1773.

10 причин, чому наш мозок хоче читати. Видавництво Старого Лева. (2019). URL: https://starylev.com.ua/ blogs/10-prychyn-chomu-nash-mozok-hoche-chytaty.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-09-19

Як цитувати

Клімук, В. В., Клімук, О. С., & Рябець, А. Р. (2023). ВПЛИВ КНИЖОК ДЕТЕКТИВНОГО ЖАНРУ НА РОЗВИТОК ОСОБИСТОСТІ. Культурологічний альманах, (2), 239–247. https://doi.org/10.31392/cult.alm.2023.2.33

Номер

Розділ

КУЛЬТУРОЛОГІЯ