СУЧАСНІ НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА РЕСТАВРАЦІЯ ІКОН ВОЛИНСЬКОГО ПРИБУЖЖЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31392/cult.alm.2023.3.4

Ключові слова:

Волинське Прибужжя, іконопис, реставрація, ікона, церква, пам’ятка, охорона культурної спадщини

Анотація

У статті відображено сучасні наукові дослідження ікон храмів Волинського Прибужжя. Відзначено важливість проведення експедицій, з метою виявлення сакральних пам’яток, що потребують реставрації, адже на заході України у храмах збереглися чимало зразків українського іконопису ХVІІ–ХХ ст. Частина з них розміщена на горищах, ризницях або окремих прибудовах, де немає відповідних мікрокліматичних умов зберігання, що призводить до часткової, а згодом, їх повної втрати. Інші ікони знаходяться в інтер’єрах храмів, які використовуються під час богослужінь, проте теж потребують особливого догляду. Більшість наукових досліджень зразків українського іконопису в основному обмежується образами, які зберігаються у музейних фондах, натомість те, що знаходяться у храмах практично не відображається в наукових напрацюваннях. Тому в статті зазначено важливість деталізованого обстеження храму, рентгенівського дослідження дошок й полотен, аналізу архівних фондів, свідчень очевидців, розкриття реставратором прихованих зображень тощо. Описано результати вивчення конкретних сакральних пам’яток, їх співставлення по художній стилістиці, визначено історію створення, оновлення й збереження через призму архівних відомостей та інше. Представлені в статті приклади вивчення іконопису Волинського Прибужжя можуть слугувати додатковим інформаційним джерелом для інших регіонів, у яких проводять процес дослідження української сакральної спадщини. На фактах аналізу волинського іконопису, також продемонстровано вагомість вивчення історичної регіоналістики та краєзнавства через призму історії України. Ілюстрованим матеріалом підтверджено результати досліджень та реставраційних робіт, які проводилися на сучасному етапі вивчення іконопису Волинського Прибужжя. Розкрито реставраційну діяльність у регіоні та підкреслено важливість поєднання спільної діяльності фахівців дотичних галузей історичної науки. Це дозволяє всебічно розкрити процес історичного дослідження сакральних пам’яток, визначити їх вагомість для регіону та України в цілому. Спеціалісти з окремих вузьких історичних дисциплін допомагають з’ясувати безліч нюансів, які широко доповнюють наукове дослідження або ж сприяють його наповненню, а також збагачують музейно-експозиційний фонд регіону.

Посилання

Державний архів Тернопільської області. Ф. 148. Оп. 2. Спр. 652.

Косів Р. (2010). Ікона «Спас – Виноградна Лоза». URL: https://risu.ua/ikona-spas-vinogradna-loza_n36540

Краткая опись предметов, поступивших вь древнехранилище св.-Владимиского Братства по 1-е января 1889 года. Волынськие епархиальные ведомости. 1889. № 23. 11 августа.

Рожко В. (1998). Чудотворні ікони Волині і Полісся. Історико-краєзнавчий нарис. Луцьк : «Медіа». 1998. 355 с.

Центральний державний історичний архів України, м. Київ (ЦДІАК України). Ф. 2227. Оп. 1. Спр. 508.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-25

Як цитувати

Велінець, Ю. І., & Погрібний, А. О. (2023). СУЧАСНІ НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА РЕСТАВРАЦІЯ ІКОН ВОЛИНСЬКОГО ПРИБУЖЖЯ. Культурологічний альманах, (3), 31–39. https://doi.org/10.31392/cult.alm.2023.3.4

Номер

Розділ

ІСТОРІЯ ТА АРХЕОЛОГІЯ