«ВІЗУАЛІЗАЦІЯ» СОЦІАЛЬНИХ ФУНКЦІЙ РЕЛІГІЇ ЧЕРЕЗ ОПТИКУ ВІЙНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31392/cult.alm.2023.3.14

Ключові слова:

функції релігії, соціальна відповідальність, цінності, релігійна свідомість, культура, душпастирська опіка, гуманітарна безпека

Анотація

Авторка статті аналізує комплекс релігієзнавчих проблем, що водночас дотичні і до філософії та психології релігії – соціальні функції релігії в аспекті трансформації їхньої дієвості в умовах сьогодення в Україні. Водночас це й дослідження власне особливостей релігійної свідомості та механізмів постулювання релігійних цінностей. Адже практичний зріз цих компонент релігії ми можемо спостерігати саме у сфері соціальної активності та соціальної відповідальності. Для вивчення цієї проблематики у статті обрано конкретну оптику – осмислення ситуації війни. Саме а руслі аналізу соціального та психоемоційного тла, котре характерне для буття релігії в українському суспільстві в умовах теперішньої російсько-української війни, і здійснюється рефлексія довкола соціальних функцій релігії. У фокусі дослідницької уваги передусім терапевтична та культуроформуюча функції. Але як наслідок згадуються й особливі конотації в цьому контексті й інтегративно-дезінтегративної та світоглядної функції. Аналізуючи відповідні функції релігії у їхньому впливові на аспекти національно-культурного і громадянського самоусвідомлення та вибору, специфіку релігійної свідомості через призму війни, авторка торкається понять соціальної відповідальності та гуманітарної безпеки й місця в них релігійного складника. Зроблено висновок про особливу цінність релігієзнавчої просвіти (і не тільки в академічному просторі) – з урахуванням теперішніх соціальних процесів в Україні та з горизонтом післявоєнної розбудови громадянського суспільства.

Посилання

McCurry, I., Jennett, P. Oh, J., White, B., and DeLisser, H. M. (2021). Chaplain care in the intensive care unit at the end of life: a qualitative analysis, Palliative Medicine Reports, 2:1, 280–286.

Біблія. Сучасний переклад з давньоєврейської та давньогрецької мов. (2020). Київ : Українське Біблійне Товариство.

Війна і Церква. Церковно-релігійна ситуація в Україні 2022 р. (листопад 2022 р.). Разумков Центр.<https://razumkov.org.ua/napriamky/sotsiologichni-doslidzhennia/viina-i-tserkva-tserkovnoreligiina-sytuatsiiav-ukraini-2022r-lystopad-2022r?fbclid=IwAR1NxjtMmncRIVWv-UoneYZLlu4471nR3kwxAnFCK_JHIWqZPnYhbxxYakg> (2023, лютий, 16).

Власов, А. Духовні причини війни. СПЖ. <https://spzh.news/ua/chelovek-i-cerkovy/86711-duhovnyjeprichiny-vojny> (2022, лютий, 26).

Коструба, Н. С. (2020). Психічне здоров’я і релігія: роль душпастирської опіки в медичних закладах. Теорія і практика сучасної психології, 1 (1), 113–117.

Филипович, Л. (2016). Трансформація функціональності релігії в сучасну добу: причини і наслідки. Українське релігієзнавство, 78, 61–67.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-25

Як цитувати

Горохолінська, І. В. (2023). «ВІЗУАЛІЗАЦІЯ» СОЦІАЛЬНИХ ФУНКЦІЙ РЕЛІГІЇ ЧЕРЕЗ ОПТИКУ ВІЙНИ. Культурологічний альманах, (3), 106–111. https://doi.org/10.31392/cult.alm.2023.3.14