РОСЛИНИ В МІФОЛОГІЇ І МЕДИЦИНІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31392/cult.alm.2023.3.22

Ключові слова:

магія, медицина, міфологія, обряд, рослина

Анотація

Ця робота присвячена одному з найважливіших елементів міфології та медицини – рослинам. Визначення ролі рослин у міфології та медицині актуалізувалося останнім часом у зв'язку з дослідженнями у галузі традиційної культури, народної медицини та етнофармакології. Про особливе місце рослин у міфології та медицині свідчить велика кількість фольклорних текстів, де представлена широка палітра флори. Основні етапи міфів і життя описуються тими самими словами, які позначають етапи вегетативного циклу: народження, дозрівання, смерть. Рослини широко застосовуються в обрядах пов'язаних з народженням, родючістю, похованням та цілительством. Звертаючись до поняття рослин у міфології та медицині, слід зазначити, що описи походження світу та лікування хвороб за допомогою рослин мають давню історію. Неможливо не згадати тотемізм, який весь пронизаний перетворенням рослин на антропоморфів, виникненням рослин з людини чи божества. У кожній міфології виділяється кілька рослин, які акумулюють основний зміст багатьох етіологічних та тотемічних міфів. Особливої значущості набувають рослини, що використовуються в народній медицині, тобто рослини, що використовуються для виготовлення ліків. Таким чином, актуальність цієї роботи полягає у комплексному аналізі рослин у міфології та медицині. Основними методами цієї роботи є структурно-функціональний у поєднанні з компаративістським. Мета даної роботи – розглянути міфологію та медицину в аспекті рослинності, позначити коло рослин, що мають особливе значення в міфології та медицині, дослідити їх символіку та основні функції, визначити основні уявлення про рослини у міфології та народній медицині, вивчити міфи та медичні практики, в яких особливу роль відіграють рослини, виділити основні акценти, пов'язані з рослинами, проаналізувати способи застосування рослин в обряді та народній медицині. Завдання вироблення повного змістовного опису феномена рослин у міфології та медицині неможливо вирішити у межах однієї роботи, але систематизація наявних даних може бути основою подальших досліджень у цьому напрямі, що становить практичну значимість цієї роботи.

Посилання

Ділі, Дж. (2000). Основи семіотики. Львів: Арсенал. 232 с.

Green, M. (1989). Symbol and Image in Celtic Religious Art. London: Routledge. 139 p.

MacLeod, M., Bernard, M. (2006). Runic Amulets and Magic Objects. Woodbridge: Boydell Press. 278 p.

Yang, L., An, D. (2008). Handbook of Chinese mythology. Handbooks of World Mythology. Oxford New York: Oxford University Press. 291 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-25

Як цитувати

Кудря, І. Г. (2023). РОСЛИНИ В МІФОЛОГІЇ І МЕДИЦИНІ. Культурологічний альманах, (3), 160–166. https://doi.org/10.31392/cult.alm.2023.3.22