ПРИНЦИПИ «ВІДКРИТОГО ПРАВОСЛАВ’Я» У БОГОСЛОВ’Ї МИТРОПОЛИТА КИЇВСЬКОГО І ВСІЄЇ УКРАЇНИ ЕПІФАНІЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31392/cult.alm.2023.4.2

Ключові слова:

митрополит Епіфаній, відкрите православ’я, православна антропологія, православна еклезіологія, віра, любов, божественне творіння

Анотація

У статті проаналізовано богослов’я Предстоятеля Православної Церкви України Митрополита Епіфанія в контексті принципів «відкритого православ’я». Дослідження базується на богословських працях та проповідях митрополита Епіфанія і розкриває унікальність його методу, який об’єднує теоретичний підхід із практичним досвідом, роблячи акцент на моральному богослов’ї. Показаний розвиток православної антропології та еклезіології в межах православного поміркованого консерватизму, що виражається в поєднанні ідей, притаманних таким напрямам, як неопатристика та концепція «відкритого православ’я». У межах православної антропології уявлення про людину доповнюються рисами, необхідними у сучасному плюралістичному світі, – толерантністю, свободою, яка є найбільшою її цінністю, відкритістю зі збереженням та примноженням власної релігійної традиції. У питаннях православної еклезіології утверджуються уявлення про місію Церкви у її відкритості до культурних та духовних надбань інших культур та релігій, здатності до ведення діалогу з усвідомленням відмінностей у догматах та збереження Істини. Показано, що розвиток православної антропології та еклезіології має більшою мірою практичний, ніж теоретичний вектор і спрямований на утвердження такої частини Тіла Церкви, яка, з урахуванням багатого попереднього її духовного досвіду, шанування усіх її здобутків, через прославлених перед Богом її святих буде органічною до Вселенського Православ’я. Водночас покладається сподівання й на те, що Українська Церква збагатить його розвитком дарованих Богом її народові талантів, виявом притаманних українському народу рис – любові до Бога, любові до Батьківщини, шанування природи, щирого ставлення до інших народів та культур, водночас примножить власну традицію добром та красою сучасного християнського світу.

Посилання

Біблія. Книги Священного Писання Старого та Нового Завіту. В українському перекладі з паралельними місцями та додатками. К.: Видання Київської Патріархії Української Православної Церкви Київського Патріархату, 2004. 1416 с.

John D. Zizioulas. (2006). Being as Communion, ed. By Paul McPartlan, T & T Clark: London, 330 p.

ВПБА розвиває співпрацю в Греції (част.1). URL: http://www.vpba.edu.ua/news/vpba-rozvivae-spivpracyu-vgrecii-chast1 (дата звернення 25 листопада 2023).

ВПБА розвиває співпрацю в Греції (част. 2). URL: http://www.vpba.edu.ua/news/vpba-rozvivae-spivpracyu-vgrecii-chast-2 (дата звернення 25 листопада 2023).

Вселенський Патріарх Варфоломій. (2011). Віч-на-віч із Таїною. Православне християнство у сучасному світі. К.: ДУХ І ЛІТЕРА, 238.

Говорун, К. (2018). Риштовання Церкви: вбік постструктуральної еклезіології. Говорун. К.: Дух i Лiтера. 312 с.

Домовленість про співпрацю з Патріаршим університетом Церковною академією Криту. URL:https://kpba.edu.ua/novyny/akademia/domovlenist-pro-spivpratsiu-z-patriarshym-universytetom-tserkovnoiu-akademiieiu-krytu/(дата звернення 25 листопада 2023).

Доповідь Предстоятеля на Архієрейському Соборі 14 грудня 2019 р. URL: https://www.pomisna.info/uk/documentpost/dopovid-predstoyatelya-na-arhiyerejskomu-sobori-14-grudnya-2019-r/ (дата звернення 25 листопада 2023).

Дорошенко, Ю. Натхненне слово на шляху до спасіння. URL: https://risu.ua/nathnenne-slovo-na-shlyahu-dospasinnya_n106557 (дата звернення 25 листопада 2023).

Епіфаній (Думенко), архієпископ. (2012). На шляху до спасіння: проповіді, слова, послання, промови, доповіді, інтерв’ю. Київ : [б.в.]. 692 с.

Епіфаній Митрополит. (2023). Якби не було гріхопадіння, якби людська природа була вільною від дії зла – то і хвороб не існувало би. Православна Церква України. URL: https://www.pomisna.info/uk/vsi-novyny/yakby-ne-bulo-URL: rihopadinnya-yakby-lyudska-pryroda-bula-vilnoyu-vid-diyi-zla-to-i-hvorob-ne-isnuvalo-by-mytropolyt-epifanij/(дата звернення 25 листопада 2023).

Коваленко, Ю.І. (2021). Концепція «відкритого православ’я»: функціональність та перспективи розвитку. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата філософських наук. Київ, 266. URL: https://www.academia.edu/52935057 (дата звернення 25 листопада 2023).

Підписано Договір про співпрацю з Православною академією Крита URL: https://kpba.edu.ua/novyny/akademia/pidpysano-dohovir-pro-spivpratsiu-z-pravoslavnoiu-akademiieiu-kryta/ (дата звернення 25 листопада 2023).

Проповідь Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія у двадцять другу неділю після П’ятидесятниці. URL: https://www.pomisna.info/uk/vsi-novyny/syla-viry-tse-svidomyj-akt-lyudskoyi-voli-kolylyudyna-daye-zgodu-na-diyu-tvortsya-shhodo-neyi-samoyi-mytropolyt-epifanij/ (дата звернення 25 листопада 2023).

Христокін, Г.В. (2019). Методологія православної теології в її парадигмальних трансформаціях. Дисертація на здобуття ступеня доктора філософських наук. К., 544 с. URL: https://old.npu.edu.ua/images/file/vidil_aspirant/dicer/D_26.053.21/Khristokin_Diser1.pdf (дата звернення 25 листопада 2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-30

Як цитувати

Лозовицький, В. М. (2023). ПРИНЦИПИ «ВІДКРИТОГО ПРАВОСЛАВ’Я» У БОГОСЛОВ’Ї МИТРОПОЛИТА КИЇВСЬКОГО І ВСІЄЇ УКРАЇНИ ЕПІФАНІЯ. Культурологічний альманах, (4), 12–19. https://doi.org/10.31392/cult.alm.2023.4.2

Номер

Розділ

РЕЛІГІЄЗНАВСТВО