МОЖЛИВОСТІ РІВНОВАГИ МІЖ РАЦІОНАЛЬНИМИ ТА ДУХОВНИМИ ВИМІРАМИ ЛЮДИНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31392/cult.alm.2023.4.20

Ключові слова:

раціональне, духовне, релігія, наука, традиція, віра, вибір, достеменність, істина

Анотація

Якщо розглядати окремі напрями сучасної філософії, то особливий інтерес викликають зміни та перетворення, які відбуваються в релігійній філософії. Частково процес еволюції релігійної філософії кінця XX ст. – початку XXI ст. можна пояснити тим, що на фоні прискорення соціальної динаміки все більш проблематичними постають як людська індивідуальність, так і життєва доля окремої людини. Науковий прогрес дозволяє побачити людину складнішою, ніж це уявлялося раніше: людина не зводиться до природного еволюційного процесу, а виявляє себе унікальним явищем дійсності. У зв’язку з цим людські погляди мимоволі звертаються і до релігії, оскільки релігійне бачення дійсності з його трансценденталізмом дозволяє побачити її залученою до особливих, найперших та вихідних засад буття. Вчені й представники церкви і релігії почали ставити цілу низку питань. Головне з них полягає в такому: чи не прийшов час, поки ще не пізно, розгорнути співпрацю з метою відновлення рівноваги між людиною і природою? чи не пора активізувати зусилля заради розумного і мудрого управління світом, виступити разом проти сцієнтистської політики, спробувати повернути рівновагу між раціональними і духовними вимірами людини? Власне, це ми і спробуємо з’ясувати у нашій розвідці.

Посилання

Свінберн Р. (2005). Віра і розум, 2-е видання, Оксфорд: Clarendon Press.

Тілліх П. (2001). Dynamics of Faith, Нью-Йорк: HarperCollins.

Тілліх П. (1951). Систематична теологія, том. I: Розум і одкровення, Буття і Бог, Чикаго: University of Chicago Press.

Фома Аквінський (2006). Сума теології святого Томи Аквінського, том 31, Віра (2a2ae. 1–7). Латинський текст і англійський переклад. TC O'Brien (пер.), Кембридж: Cambridge University Press.

Іван Павло ІІ. (1998). Енцикліка. Fides et Ratio.

Джеймс В. (1896). Воля до віри та інші есе з популярної філософії та безсмертя людини, Нью-Йорк: Дувр.

Сміт В. К. (1979). Віра і переконання, Прінстон: Princeton University Press.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-30

Як цитувати

Легкун, Т. В. (2023). МОЖЛИВОСТІ РІВНОВАГИ МІЖ РАЦІОНАЛЬНИМИ ТА ДУХОВНИМИ ВИМІРАМИ ЛЮДИНИ. Культурологічний альманах, (4), 149–154. https://doi.org/10.31392/cult.alm.2023.4.20