ТРАНСФОРМАЦІЯ КУЛЬТУРНИХ ПАРАДИГМ: ВПЛИВ ІДЕЙ ТРАНСГУМАНІСТІВ І СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА ГУМАНІЗМ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31392/cult.alm.2023.4.28

Ключові слова:

трансгуманізм, технології, культура, гуманізм, еволюція людини

Анотація

У статті аналізується взаємозв’язок між розвитком трансгуманізму і його впливом на традиційні філософські та культурні парадигми. Висвітлено, як постійне зростання технологічних можливостей, від редагування генів до розвитку розширеної реальності, ініціює переосмислення основоположних ідей людської ідентичності, свободи, моралі й етики. У центрі уваги роботи – динаміка відносин між прогресивними технологічними ідеями трансгуманістів і фундаментальними принципами гуманізму. Вивчено й описано різноманітність підходів у межах трансгуманістичного руху, підкреслено як спільність, так і розбіжності з традиційними гуманістичними поглядами. Особлива увага приділяється впливу трансгуманізму на реформування сучасної культури, аналізується, як трансгуманістичні ідеї трансформують традиційні уявлення про людську природу та її роль у світі. Досліджується, як новітні технологічні досягнення, що розширюють межі можливого, впливають на етичні норми та цінності в суспільстві, породжуючи нові виклики для філософії, етики та культури загалом. Також розглянуто потенційні ризики й етичні дилеми, які виникають у зв’язку зі швидким технологічним прогресом, і вплив цих змін на майбутнє людства. Виокремлено критичні аспекти трансгуманізму, зокрема його вплив на ідею людської автономії, індивідуальності та соціальної справедливості. Розглядаються конкретні приклади технологічних інновацій, що сприяли розвитку трансгуманістичних ідей, і аналізується їх вплив на повсякденне життя людей. Визначається роль і значення інформаційних технологій, біотехнологій та інших сфер, які стали ключовими для розвитку трансгуманізму. Звертається увага на соціальні та культурні аспекти трансгуманізму, аналізується його вплив на суспільні відносини, політику й економіку. Обговорюються питання соціальної справедливості, розподілу ресурсів і можливих майбутніх сценаріїв розвитку людства в контексті трансгуманістичних технологій. Завершується стаття розмірковуваннями про те, яким чином сучасне суспільство може адаптуватися до цих неминучих змін, зберігаючи при цьому свої фундаментальні цінності. Цей аналіз є важливим внеском у розуміння складної динаміки між технологічними інноваціями, культурними змінами та філософськими доктринами в сучасному світі.

Посилання

Bostrom, Nick (2011). “In Defense of Posthuman Dignity,” in H+/-: Transhumanism and Its Critics. Philadelphia: Metanexus. C. 55–67.

Bostrom, Nick (2013). “Why I Want to be a Posthuman When I Grow Up,” in The Transhumanist Reader. Malden, MA: Wiley Blackwell. C. 107–137.

Brassier, Ray (2014). “Prometheanism and its Critics,” in Accelerate, Robin Mackay and Armen Avanessian eds. Falmouth, UK: Urbanomic. C. 467–487.

de Grey, Aubrey; Rae, Michael (2007). Ending Aging: The Rejuvenation Breakthroughs that Could Reverse Human Aging in Our Lifetime. New York: St. Martin's Press. 389 c.

Fuller, Steve (2011). Humanity 2.0. London: Palgrave Macmillan. 265 p.

Fuller, Steve (2013). Preparing for Life in Humanity 2.0. London: Palgrave Macmillan. 117 p.

Fukuyama, Francis (2004). “Transhumanism: The World’s Most Dangerous Idea,” Foreign Policy, no. 144. 180 p.

Hailes, N. Katherine (2005). My Mother Was a Computer: Digital Subjects and Literary Texts. Chicago: University of Chicago Press. 288 p.

Harari, Yuval Noah (2017). Homo Deus: A Brief History of Tomorrow. London: Vintage. 512 p.

Kass, Leon (2005). "Reflections on Public Bioethics: A View from the Trenches," Kennedy Institute of Ethics Journal, 15, no. 3 (September). P. 221–250.

Kurzweil, Ray (2005). The Singularity is Near. New York: Viking Books. 652 p.

McKibben, Bill (2019). Falter: Has the Human Game Begun to Play Itself Out? New York: Henry Holt and Co. 281 p.

More, Max (2013). “The Philosophy of Transhumanism,” in The Transhumanist Reader. Malden, MA: Wiley-Blackwell. P. 3–18.

Sandberg, Anders (2013). “Morphological Freedom – Why We Not Just Want It, but Need It,” in The Transhumanist Reader. Malden, MA: Wiley-Blackwell. P. 56–65.

Schneider, Susan. “Future Minds: Transhumanism, Cognitive Enhancement and the Nature of Persons.” URL: http://repository.upenn.edu/neuroethics_pubs/37.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-30

Як цитувати

Горбатюк, А. Ю. (2023). ТРАНСФОРМАЦІЯ КУЛЬТУРНИХ ПАРАДИГМ: ВПЛИВ ІДЕЙ ТРАНСГУМАНІСТІВ І СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА ГУМАНІЗМ. Культурологічний альманах, (4), 206–211. https://doi.org/10.31392/cult.alm.2023.4.28

Номер

Розділ

КУЛЬТУРОЛОГІЯ