ПРОЄКТ «МУЗЕЙ ОНЛАЙН» ТА СПРИЧИНЕНІ НИМ ТРАНСФОРМАЦІЇ МУЗЕЙНОГО ЖИТТЯ: З ДОСВІДУ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ІСТОРИЧНОГО МУЗЕЮ ІМЕНІ Д. І. ЯВОРНИЦЬКОГО 2020–2021 РР.

Автор(и)

  • Валерія Сергіївна Лавренко

DOI:

https://doi.org/10.31392/cult.alm.2022.2.7

Ключові слова:

диджиталізація, музейна діяльність, Дніпропетровський національний історичний музей, онлайн.

Анотація

Дніпропетровський національний історичний музей імені Д.І. Яворницького спеціалізується на історії степового Придніпров’я і є однією з найдавніших українських музейних інституцій, яку було засновано у 1849 році. Обмеження діяльності на початку 2020 року у зв’язку із запровадженням карантину внаслідок поширення COVID-19 сприяв активізації музейної діяльності в онлайн-просторі. Працівниками музею своєчасно та якісно були адаптовані музейні заходи під новий цифровий формат. Успішно були проведені «Лекторій онлайн», «Ніч Музею», «День дітей у музеї» та ін. Автор стверджує, що проєкт «Музей онлайн» суттєво вплинув на традиційні формати музейної діяльності, зокрема фондову роботу, виставкову діяльність, просвітницьку активність та ін. Таким чином відбувається потреба вивчення трансформації музейної діяльності загалом та безпосередньо Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького внаслідок диджиталізації. На прикладі нового досвіду ДНІМ автор робить наступні узагальнення: необхідність створення нового просвітницького контенту для дітей, актуалізація ролі експонатів, поширення думки серед громадськості про можливість музейних проєктів поза фізичним простором музею, пошук балансу між тим, що музей дарує і що музей робить для виконання фінансового плану.

Посилання

Зубар М. Трансформація функцій музею і виникнення наративних експозицій у сучасних умовах. Текст і образ: актуальні проблеми історії мистецтва. 2020. № 1. С. 114‒121.

Капустіна Н. І., Івлєва С. В. Ми мандруємо музеєм. Путівник по національному історичному музею імені Д. І. Яворницького для батьків та дітей. Д., 2011. 117 с.

Ніч музеїв online. URL: http://www.museum.dp.ua/news_1123.html

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-08-31

Як цитувати

Лавренко, В. С. (2022). ПРОЄКТ «МУЗЕЙ ОНЛАЙН» ТА СПРИЧИНЕНІ НИМ ТРАНСФОРМАЦІЇ МУЗЕЙНОГО ЖИТТЯ: З ДОСВІДУ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ІСТОРИЧНОГО МУЗЕЮ ІМЕНІ Д. І. ЯВОРНИЦЬКОГО 2020–2021 РР. Культурологічний альманах, (2), 26–28. https://doi.org/10.31392/cult.alm.2022.2.7