ЗРОСТАННЯ ЦИФРОВОЇ НЕРІВНОСТІ В ОСВІТІ ЯК НАСЛІДОК «КОРОНАКРИЗИ»

Автор(и)

  • Ірина Юріївна Чайка

DOI:

https://doi.org/10.31392/cult.alm.2022.2.13

Ключові слова:

інформаційне суспільство, інформаційні технології, цифрова нерівність, освіта, дистанційне навчання.

Анотація

Проаналізовано новий феномен під назвою цифрової нерівності, що зумовлено неоднаковою доступністю до інформаційно-технологічних технологій. Авторкою розглянуто становлення цього поняття та феномена – від першої згадки в доповіді міністерства США 1999 року та офіційного визнання у 2000 році в Окінавській хартії до сьогодення. Підкреслено, що однією з основних проблем, які спричиняє цифрова нерівність є маргіналізація молоді. Це пояснюється тим, що в разі відсутності доступу до сучасної освіти молоді люди втрачають можливість на кваліфіковану роботу. Авторкою стверджується про зростання цифрової нерівності внаслідок пандемії коронавірусу. Необхідність дистанційного навчання передбачає готовність всіх суб’єктів освітнього процесу до такого формату роботи, але насправді існує значна частина неготових до таких нововведень. На основі відкритих даних авторка розглядає країни Центральної та Південної Америки, Африки, які практично не охоплені Інтернетом. Окремо розглянуто український контекст цього питання, адже в країні залишається гострим питання доступу учнів із малозабезпечених родин до дистанційного навчання.

Посилання

Вайнштейн Г. Интернет как фактор общественных трансформаций. Мировая экономика и международные отношения. 2002. № 7. С. 16–27.

Герман К. Политические перепутья при движении к глобальному информационному обществу. Социс. 1998. № 3. С. 70–75.

Даніель А. Дистанційне навчання дітей і адміністративна відповідальність батьків. На чиєму боці суд? URL: https://blog.liga.net/user/adaniel/article/39523

Офіційний сайт державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2018/ gdn/rkpzp/rkpzp_ed/arh_rkpzp_ed_u.htm.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-08-31

Як цитувати

Чайка, І. Ю. (2022). ЗРОСТАННЯ ЦИФРОВОЇ НЕРІВНОСТІ В ОСВІТІ ЯК НАСЛІДОК «КОРОНАКРИЗИ». Культурологічний альманах, (2), 45–47. https://doi.org/10.31392/cult.alm.2022.2.13