ЕВАКУАЦІЯ РОДИН ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ІЗ ЗОНИ ВЕДЕННЯ БОЙОВИХ ДІЙ: МОРАЛЬНО-ЕТИЧНІ КОНТЕКСТИ

Автор(и)

  • Юлія Вадимівна Соколовська
  • Ірина Ігорівна Севрук

DOI:

https://doi.org/10.31392/cult.alm.2022.3.22

Ключові слова:

воєнний стан, евакуація, родини військовослужбовців, соціальні гарантії, соціальний захист військовослужбовців, морально-етичні ризики, принцип взаємної відповідальності військовослужбовця та держави

Анотація

У дослідженні на основі системного, конкретно-історичного, міждисциплінарного та функціонального підходів здійснено аналіз морально-етичного підґрунтя проблем, пов’язаних із евакуацією родин військовослужбовців із зони ведення бойових дій; обґрунтовано принцип взаємної відповідальності військовослужбовця та держави як базовий у вирішенні широкого кола проблем щодо соціального забезпечення військовослужбовців. Метою дослідження є обґрунтування необхідності визнання державою проблем евакуації родин військовослужбовців із зони ведення бойових дій як таких, що потребують інституціонального вирішення; гарантування на законодавчому рівні та забезпечення на всіх рівнях військової організації безпеки родин незалежно від звання, посади та статусу військовослужбовця; визначення принципу взаємної відповідальності військовослужбовця та держави як базового. Проводячи дослідження, було використано методи філософської рефлексії, аналізу, синтезу, аналізу документів, моніторингу, спостереження та опитування. Контекстом цього дослідження є реалії сучасної України як країни, на теренах якої введено воєнний стан. Своєрідність отриманих результатів: 1) на основі проведеного аналізу доведено, що евакуація родин не має бути персональною проблемою окремих військовослужбовців; ця проблема є суттєвим чинником, що впливає на безпеку держави та суспільства; відповідно, її вирішення не можна зводити до суто персонального рівня; 2) необхідним з огляду на забезпечення безпеки держави та суспільства є інституціонально закріплене вирішення цієї проблеми; при цьому важливим є врахування двох рівнів (державного та військової організації) та чітке визначення специфічних завдань та алгоритмів дій кожного з цих рівнів; 3) морально-етичною основою, яка формує морально-етичні контексти вирішення соціальних проблем військовослужбовців та їхніх родин, зокрема, проблеми евакуації родин військовослужбовців із зони ведення бойових дій, має стати принцип взаємної відповідальності військовослужбовця та держави; 4) обґрунтовано, що відповідальність української держави має вибудовуватися як реальна струнка, гнучка система, здатна передбачати ризики/проблеми майбутнього, та адекватно на них реагувати. Проведене дослідження відкриває широке коло перспектив для подальших розвідок науково-теоретичного та науково-практичного спрямування.

Посилання

Болотіна Є.В., Кваша О.П., Степанова А.Е. (2020). Дослідження соціальних проблем військовослужбовців та їхніх сімей в умовах проведення антитерористичної операції. Вісник економічних наук України. № 2. С. 117–122. DOI: https://doi.org/10.37405/1729-7206.2020.2(39).

Експертний висновок Міністерства фінансів України до законопроєкту згідно зі статтею 27 Бюджетного кодексу України від 10.11.2022 р. URL: https://www.kmu.gov.ua/storage/app/bills_documents/document-2957865.pdf.

International Military and Defense Encyclopedia. New York : Charles Scribners Sons/Reference. January 1, 1993. 3208 р.

Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей : Закон України. Редакція від 19.11.2022. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/ 2011-12.

Членів сімей військових пропонують зробити такими, що підлягають обов’язковій евакуації з районів бойових дій, – законопроєкт № 7729 від 02.09.2022. Офіційний сайт інформаційного агентства Interfax-Україна. URL: https://ua.interfax.com.ua/news/general/856197.html.

Huntington S. (1957). The Soldier and the state: The theory and politics of civil-military relations. Cambridge Ma : Harvard Univ. Press. Р. 534.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-22

Як цитувати

Соколовська, Ю. В., & Севрук, І. І. (2022). ЕВАКУАЦІЯ РОДИН ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ІЗ ЗОНИ ВЕДЕННЯ БОЙОВИХ ДІЙ: МОРАЛЬНО-ЕТИЧНІ КОНТЕКСТИ. Культурологічний альманах, (3), 169–175. https://doi.org/10.31392/cult.alm.2022.3.22

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають