СУЧАСНЕ СТАНОВИЩЕ ТА НАПРЯМИ РОЗВИТКУ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВА УКРАЇНИ (РЕАЛІЇ ВОЄННОГО СТАНУ)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31392/cult.alm.2022.4.28

Ключові слова:

культура України, мистецтво України, українська ідентичність, сучасне мистецтво

Анотація

Вступ. Питання про українську ідентичність було особливо гострим, коли танки в’їхали на нашу землю, щоб знищити її. Саме вона є однією із цінностей, за які йде війна: окупаційні війська намагаються знищити українську ідентичність на тимчасово окупованих територіях. Водночас мільйони українців змінюють своє ставлення до того, що означає бути українцем, і художники не є винятком. Боротьба на культурному фронті, маніпулювання культурними, мовними та релігійними аспектами етнічної ідентичності з політичних причин не є новою тактикою в розпалюванні етнічної напруженості та веденні війни. Мета роботи полягає в дослідженні сучасного становища та подальших напрямів розвитку культури та мистецтва України в умовах збройного конфлікту. Методологічне підґрунтя сформовано за допомогою загальнонаукових методів пізнання (діалектичний, аналіз, синтез, узагальнення) і спеціальних методів (формальний, метод порівняння, тлумачення). Результати дослідження. Авторами виокремлені основні напрями діяльності, що мають бути спрямовані на захист і збереження української культурної спадщини й артефактів, а саме: етнооцифрування, документування й інвентаризація колекцій; надання захисних матеріалів, пакувальних матеріалів, вогнегасників, мішків із піском; етнокоординація та відстеження поставок; документування збитків і мародерства; обмін передовою практикою та досвідом; онлайн-навчання та вебінари сучасних митців, музикантів і художників, чия місія полягає в забезпеченні безперервності культурного розвитку країни та майбутнього її культурної спадщини. Наукова новизна роботи полягає в тому, що на основі теоретичного та прикладного дослідження проаналізовано сучасне становище та напрями розвитку культури та мистецтва України в умовах воєнного стану. Висновки. Вторгнення російського війська на терени України слугувало каталізатором низки культурних процесів. Безпрецедентне зростання рівня інтересу до історії нашої країни, популяризація української мови та радикальне усвідомлення української ідентичності. З попелу війни виникло і мистецтво. Письменники, музиканти, режисери, дизайнери, скульптори, художники й ілюстратори знаходять натхнення в картинах сучасних героїв, солдатів Збройних сил і територіальної оборони, відображають у своїх творах силу та мужність людей, їхню любов до Батьківщини, віру в перемогу, пекучий біль трагедії, що прийшла на нашу землю.

Посилання

Empty Ukrainian stand at the Bologna International Children’s Book Fair (2022). Book Institute Poland. The Polish Book Institute. URL: https://instytutksiazki.pl/en/news,2,empty-ukrainian-stand-at-the-bologna-international-childrensbook-fair,7414.html (date of access: 28.12.2022).

Бабенко О. (2022). Культура як інструмент оборони: що може література у час гібридної війни. URL: https://chytomo.com/kultura-iak-instrument-oborony-shcho-mozhe-literatura-u-chas-hibrydnoi-vijny/ (дата звернення: 28.12.2022).

Злочини росіян проти української культурної спадщини набули загрозливих масштабів (10 червня 2022). Міністерство культури та інформаційної політики. URL: https://mkip.gov.ua/news/7259.html (дата звернення: 28.12.2022).

Копієвська О. (2021). Проблеми культурної аномії крізь призму гібридних викликів. Культурні та мистецькі студії ХХІ ст.: науково-практичне партнерство : матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції, 10 листопада 2021 р. М-во культ. та інформ. політики України ; Нац. акад. кер. кадрів культ. і мистец. Київ : НАКККіМ. С. 147–148.

Сорока А., Атанесян Г. (19 травня 2022). Культурні чистки. Як Росія руйнує музеї й вивозить мистецтво з України. BBC NEWS Україна. URL: https://www.bbc.com/ukrainian/features-61472927 (дата звернення: 28.12.2022).

(2021). Contemporary Ukrainian and Baltic Art: Political and Social Perspectives, 1991–2021. Stuttgart : Ibidem. 216 p.

Петасюк О. (2022). Українське мистецтво в умовах гібридної війни. Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Кафедра Новітньої історії України. URL: http://novitukr.history.knu.ua/wp-content/uploads/2020/0 (дата звернення: 28.12.2022).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-22

Як цитувати

Родінова, Н. Л., Федорків, О. П., & Макогончук, Н. В. (2022). СУЧАСНЕ СТАНОВИЩЕ ТА НАПРЯМИ РОЗВИТКУ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВА УКРАЇНИ (РЕАЛІЇ ВОЄННОГО СТАНУ). Культурологічний альманах, (4), 226–233. https://doi.org/10.31392/cult.alm.2022.4.28

Номер

Розділ

КУЛЬТУРОЛОГІЯ