ДИЛЕМИ САМОІДЕНТИФІКАЦІЇ В МІНЛИВОМУ СВІТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31392/cult.alm.2023.4.16

Ключові слова:

глобалізація, глобалізаційні процеси, мобільність, ідентифікація, самоідентифікація, культурна взаємодія, наратив, стиснення часу / простору

Анотація

Мінливість сучасного світу має безпосередній зв’язок із глобалізацією та глобалізаційними процесами. Зі свого боку, культурна глобалізація є логічним продовженням і наслідком відкритості економічної, політичної, міграційної, комунікаційної систем тощо. Вона має як свої переваги, так і свої недоліки. Та й «говорити» починає лише тоді, коли людина безпосередньо стикається з нею чи зазнає її впливу, як-от у питанні ідентифікації та самоідентифікації. Або ж з нею стикаються науковці, коли не знають, якою може бути єдиноправильна стратегія для уникнення згубних її дій і наслідків. Отже, у межах цієї розвідки ми спробуємо окреслити коло дилемних питань, які існують навколо проблеми самоідентифікації в динамічній та мінливій системі сучасного світу. Адже, коли йдеться про питання самоідентифікації, то можна дрейфувати за течією, постійно нарікаючи на світ і піддаючись чи гублячись у цій круговерті змін. А можна вирушити в цілеспрямовану мандрівку з усвідомленням всіх її небезпек щодо власної культурної ідентичності. У роботі ми будемо виходити з думки, що самоідентифікація є процесом, який залежить не лише від людини. Якщо внутрішня ідентичність залежить від людини та взаємодії її самості з оточуючим світом, то самоідентифікація в глобальних масштабах формується завдяки демаркації особистої ідентичності на рівні рефлексії та особистої ідентифікації на рівні зовнішнього самовираження. Ця потреба часто піддається всіляким впливам, оскільки людина, будучи включеною в глобальні світові процеси, долучена ще й до специфічної символічної системи, через яку вона себе визначає (прагне встановити свої межі). Саме тому ми спробуємо окреслити поле проблемних питань на шляху до самоідентифікації людини в динамічному мінливому світі.

Посилання

Бауман, З. (2008). Глобалізація. Наслідки для людини і суспільства. Київ: Києво-Могилянська академія, 112 с.

Канкліні, Г. (2016). Уявлена глобалізація. Київ: Ніка-Центр, 264 с. // URL: https://readukrainianbooks.com/6486-ujavlena-globalizacija-nestor-garsija-kanklini.html.

Freeman, D., Taylor, M. (2020). Can Globalization Succeed? London: Thames & Hudson, 144 p.

Zhou, M. (2016). Social and Individual Sources of Self-identification as Global Citizens: Evidence from the Interactive Multilevel Model. Sage Publications, Р. 153–176.

Muthyala, J. (2012). Dwelling in American: Dissent, Empire, and Globalization. Chicago: Dartmouth College Press, 260 p.

Papastergiadis, N. (2012). Cosmopolitanism and Culture. Cambridge: Polity Press, 240 p.

Noonan, H. Personal Identity. London: Routledge, 2019. 3-rd edit. 276 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-30

Як цитувати

Гречкосій, Р. М. (2023). ДИЛЕМИ САМОІДЕНТИФІКАЦІЇ В МІНЛИВОМУ СВІТІ. Культурологічний альманах, (4), 126–131. https://doi.org/10.31392/cult.alm.2023.4.16

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають