ВІРТУАЛЬНИЙ МУЗЕЙ ЯК ОСВІТНЯ ТЕХНОЛОГІЯ

Автор(и)

  • Олександр Вікторович Коваленко

DOI:

https://doi.org/10.31392/cult.alm.2022.2.6

Ключові слова:

віртуальний музей, освіта, освітня технологія, віртуальна платформа, інклюзивна освіта.

Анотація

Музей розглядається як освітня технологія, що має педагогічний потенціал. Автор, спираючись на підхід Міжнародної ради музеїв, демонструє взаємозалежність цих двох соціокультурних феноменів. Доведено, що створюючи простір для розваг, соціалізації та релаксації, віртуальний музей пропонує низку культурно- освітніх послуг, які сприяють розвитку школярів. Окремо проаналізовано дотичні аспекти: спеціальні освітні портали та віртуальні платформи. Підкреслено, що інтерактивний підхід обумовлений використанням різноманітних елементів, які сприяють розширенню інтересу користувача до освітнього процесу та стимулює пізнавальну діяльність. Серед такого програмного забезпечення відносяться: ігри, виставки дитячих художніх робіт, можливість створення колажів. Автор підсумовує, що використання нових музейних технологій сприяє адаптації музеїв до соціокультурних викликів ХХІ століття, зокрема залучає в процес інтенсивної інформаційної діяльності. Водночас дає змогу втілити основні функції музею, зосередившись на важливій освітній ролі. Перспективність музею як освітньої технології також обумовлено його можливим розглядом як зручного адаптивного ресурсу щодо соціалізації людей з обмеженими можливостями.

Посилання

Гайда Л.А. Музейна педагогіка: пошук оптимальної моделі. Методологічні засади історичної освіти в контексті профілізації старшої школи : матеріали Всеукраїнської науково‐методичної конференції (Кіровоград, 21–22 жовтня 2010 р.). Кіровоград : Видавництво КОІППО імені Василя Сухомлинського, 2012. С. 243–249.

Якубосвський В.І. Музеєзнавство: навчальний посібник. Кам’янець-Подільський : ПП Мошак М.І., 2010. 352 с.

Poster M. Visual studies as medias tudies. Journal of Visual Culture. 2016. Vol. 1. Issue 1. P. 67–70.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-08-31

Як цитувати

Коваленко, О. В. (2022). ВІРТУАЛЬНИЙ МУЗЕЙ ЯК ОСВІТНЯ ТЕХНОЛОГІЯ. Культурологічний альманах, (2), 23–25. https://doi.org/10.31392/cult.alm.2022.2.6