ФІЛОСОФСЬКИЙ АНАЛІЗ НАУКОВО-ТЕХНІЧНИХ РИЗИКІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ РОЗВИТКОМ НОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА НАУКОВИХ ВІДКРИТТІВ

Автор(и)

  • Оксана Віталіївна Патлайчук Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова https://orcid.org/0000-0002-1448-3360
  • Ольга Петрівна Ступак Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова https://orcid.org/0000-0001-7846-1489

DOI:

https://doi.org/10.31392/cult.alm.2024.2.27

Ключові слова:

філософія, філософський аналіз, філософські концепції, науково-технічні ризики, нові технології, наукові відкриття.

Анотація

Філософський аналіз науково-технічних ризиків, пов’язаних із розвитком нових технологій та наукових відкриттів, є актуальним і важливим завданням у сучасному суспільстві. Однією з ключових проблем є розгляд взаємодії між наукою, технологією та суспільством з позиції філософської етики. Виникає питання про те, як наукові відкриття і технологічний прогрес можуть впливати на людське суспільство, природне середовище та самих людей. Іншим аспектом є дослідження відповідальності науковців і технологів у створенні нових технологій. Якщо нові відкриття можуть призвести до негативних наслідків для суспільства або довкілля, як вони мають бути оцінені з погляду філософської етики? Як забезпечити, щоб ризики були адекватно враховані та мінімізовані? Філософський аналіз науково-технічних ризиків дає можливість глибоко розуміти вплив науки та технологій на сучасне суспільство і сприяє розробці принципів та норм, які можуть допомогти управляти цим розвитком з погляду етичних стандартів. Мета дослідження полягає у філософському аналізі науково-технічних ризиків, що виникають у разі розвитку нових технологій та наукових відкриттів. Дослідження базується на філософських підходах, спрямованих на розуміння суті ризиків та їхнього впливу на суспільство та етику науки. Метод/підхід дослідження передбачає системний аналіз концепцій ризику, філософське вивчення етичних питань і вплив нових технологій на суспільство. Результати дослідження вказують на необхідність визначення етичних рамок у розвитку технологій, оскільки здійснено аналіз можливих наслідків використання нових технологій та встановлено ключові аспекти ризиків. Теоретичне значення дослідження полягає у розробці філософських концепцій ризиків у сфері науки та технологій, що можна використовувати для формулювання етичних стандартів. Практичне значення полягає в можливості застосування рекомендацій у формуванні етичних принципів розробки та впровадження нових технологій у сучасне суспільство. Оригінальність дослідження виявляється у глибокому філософському аналізі науково-технічних ризиків та їхнього впливу на етику суспільства. Перспективи подальших досліджень включають розвиток нових філософських концепцій ризиків, а також поглиблення аналізу етичних аспектів розвитку конкретних технологій. Тип статті – теоретична, з огляду на акцент на філософському аспекті аналізу науково-технічних ризиків. 

Посилання

Beardsworth, S., Auxier, R. E. (2017). The Philosophy of Umberto Eco. Open Court. 920 р.

Deleuze, G., Guattari, F. (2013). Qu’est-ce que la philosophie. Minuit. 206 р.

Durbin, P.T. (2012). Philosophy of Technology: Practical, Historical and Other Dimensions. Springer. 224 р.

Дзьобань, О. П. (2011). Інформація в контексті антропосоціогенезу: філософський сенс. Інформація і право. № 1 (1). С. 34–40.

Дзьобань, О. П. (2013). Філософія інформаційного права: світоглядні й загальнотеоретичні засади: монографія. Харків: Майдан. 360 с.

Dusek, V. (2008). Philosophy of Technology: An Introduction. Wiley-Blackwell. 252 р.

Hansson, S. (2017). The Ethics of Technology: Methods and Approaches (Philosophy, Technology and Society). Rowman & Littlefield Publishers. 278 р.

Hintikka, J. (2012). Knowledge and the Known: Historical Perspectives in Epistemology. Springer. 283 р.

Johnson, P. (2011). Socrates: A Man for Our Times. Penguin Books. 226 р.

Kaplan, D. M. (2017). Philosophy, Technology, and the Environment. The MIT Press. 297 р.

Kapp, E., Kirkwood, J. (2018). Elements of a Philosophy of Technology: On the Evolutionary History of Culture. Univ Of Minnesota Press. 399 р.

May, T. (2005). Gilles Deleuze: An Introduction. Cambridge University Press. 198 р.

Meijers, A. W. M. (2009). Philosophy of Technology and Engineering Sciences. North Holland. 1473 р.

Reijers, W., Romele, A. (2021). Interpreting Technology: Ricoeur on Questions Concerning Ethics and Philosophy of Technology (Philosophy, Technology and Society). Rowman & Littlefield Publishers. 321 р.

Scharff, R. C., Dusek, V. (2013). Philosophy of Technology: The Technological Condition: An Anthology (Blackwell Philosophy Anthologies). Wiley-Blackwell. 738 р.

Smith, D. (2018). Exceptional Technologies: A Continental Philosophy of Technology. Bloomsbury Academic. 181 р.

Smith, R. G. (2017). Jean Baudrillard: The Disappearance of Culture: Uncollected Interviews. EUP. Р. 336.

Старосілець, В. (2019). Техногенна цивілізація. (Філософське осмислення феномену техніки). Збірник тез Ⅱ Міжнародної наукової конференції молодих учених та студентів «Філософські виміри техніки». Тернопіль: ТНТУ, С. 30–31.

Verkerk, M. J., Hoogland, J. (2015). Philosophy of Technology: An Introduction for Technology and Business Students. Routledge. 354 р.

Зуєв, В. М. (2010). Поняття технології в сучасній філософії. Вісник НТУУ «КПІ». Філософія. Психологія. Педагогіка: збірник наукових праць. № 3 (30), 23–26.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-08-15

Як цитувати

Патлайчук, О. В., & Ступак, О. П. (2024). ФІЛОСОФСЬКИЙ АНАЛІЗ НАУКОВО-ТЕХНІЧНИХ РИЗИКІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ РОЗВИТКОМ НОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА НАУКОВИХ ВІДКРИТТІВ. Культурологічний альманах, (2), 223–231. https://doi.org/10.31392/cult.alm.2024.2.27

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають